dijous, 26 d’abril del 2007
Ens visita una noia de El Camerun
Va portar vestits de molts colors i ens va explicar com se'ls posaven. Va ser molt interessant.
divendres, 13 d’abril del 2007
El poble de Blangoua
les cases no gaire grans,
de fang, pedres i algun tronc
no semblen les que coneixem.
Els vestits són de molts colors,
de mida gran, tots de cotó.
Els agrada vestir així
els sembla més divertit.
Amb les barques pesquen peixos
al sol els posen a assecar,
això ho fan per conservar-los,
després poder-se’ls menjar.
Però alguns jocs són com aquí:
salten, corren i ho passen bé.
La corda i la pilota fan servir,
juguen i es volen divertir.
per Irene Expósito
El treball a Blangoua
treballen com formiguetes,
uns pesquen al seu riu
altres filen com aranyetes.
Carreguen el que els fa falta,
ho porten sobre el seu cap.
Herba, gerros i altres coses
tot posat sobre aquell drap.
Al sol assequen el peix
que han pescat en allà al riu.
Això els servirà després
per poder alimentar-se bé.
La gent treballa com aquí,
sense córrer van fent el camí.
El temps a Blangoua
camina i parla la gent.
La vida és tranquil·la a aquest lloc
tothom va a poc a poc.
La gent sempre va a peu
no tenen vehicles ni carreteres.
Alguns la bici fan servir
van i tornen pel camí.
També utilitzen les barques
que es construeixen per pescar.
Molts treballen allà al riu
i pesquen peix per menjar.
per Aylén Rita
dijous, 12 d’abril del 2007
A Blangoua
tots van ben a poc a poc,
fan les coses amb més calma,
no els cal córrer per anar enlloc.
Els homes pesquen i venen,
fan cara de cansats,
porten peixos de tota mena
que una tarda han pescat.
Les dones filen i aprenen,
aprenen a treballar el cotó,
per fer roba de tota mida
alegre i amb molt color.
També juguen i fan festes
on van tots força guarnits,
diuen que estan molt pansits
però se’ls veu ben divertits.
per Núria Masclans
Les caramelles
Quan va ser l’hora de dinar tots els grups vam anar a Can Burguès i quan hi vam ser tots ens van donar un entrepà per dinar. Quan vam acabar ens vam repartir dues mones i després vam jugar fins que els nostres pares ens van anar a recollir.
El monstre de Banyoles
Amb el meu pare, vam llogar una barca de rems durant mitja hora. Després vam pujar a la golondrina turística on ens van explicar com es va formar l’estany.
El monstre de Banyoles, per a mi, és un enorme peix carpa que ronda per allà. De fet n’hi ha més d’una però jo només vaig veure aquella. Al primer moment em vaig espantar perquè em pensava que era un tauró, però després vaig veure que no.
Ja veieu que el monstre de Banyoles no existeix, però si us trobeu una carpa d’aquell tamany tingueu per segur que us espantareu.
Les sorpreses d'aquestes vacances

El dissabte d’aquesta Setmana Santa era de nit i baixàvem de casa dels meus besavis quan vam veure un porc senglar que creuava la carretera. La meva àvia estava a punt de dir-li al meu avi que vigilés amb aquell gos tan gros. Però jo de seguida vaig dir que era un porc senglar. Semblava que no hi veiés gaire perquè estava adormit o potser perquè buscava menjar. Però no vam haver de parar perquè va passar a poc a poc.
El dilluns de Pasqua era a l’habitació de la meva germana, que no es trobava bé, i estàvem jugant. El meu tiet va dir que anéssim amb ell en silenci. Vam entrar a les golfes i al vidre hi havia una puput que volia sortir però no podia. Al cap de poca estona van arribar el meu altre tiet i la meva tieta. Els vam ensenyar la puput i van dir que li faríem fotografies. Al final el meu tiet la va agafar i així va anar millor per fer-li fotografies. Després vam anar a baix i la vam deixar anar. A l’hora de dinar també vam fotografiar la mona que havíem fet després d’esmorzar. Per postres ens la vam menjar.
dijous, 22 de març del 2007
El Cargol Noticiari aviat tindrà 15 anys
El Cargol Noticiari serveix per explicar què hem fet a l’Escola durant el trimestre. A cada trimestre fem un full informatiu que es reparteix per l'Escola i un noticiari, que és un vídeo que surt per “Canal SET”.
Per escriure les notícies es fan grups de dos o tres nens. Cada grup s’encarrega d’una notícia. De tant en tant s’ajunten, busquen informació i van preguntant a les classes per escriure la seva notícia per al Cargol Noticiari.
Aquest any Canal SET fa 15 anys i alguns nens i nenes de l’escola han dit davant la càmara:
- FELICITATS!!!
Això ho han fet per felicitar aquest aniversari.
Des que va començar “Canal SET”, el Cargol Noticiari hi ha participat, d’això aviat farà 15 anys.
Aylén Rita i Núria Masclans
dimarts, 20 de març del 2007
Caminant pel curs alt del Tenes
El dimarts vint de març de 2007 vam anar a veure el curs alt del Tenes. Primer vam fer un tros amb l’autocar. Mentre anàvem amb autocar cap a Sant Miquel del Fai hi havia molt bona vista i vam estar mirant les muntanyes de la serralada Litoral i la plana del Vallès. Després vam anar caminant muntanya amunt i vam veure que allà hi havia molta vegetació. El nostre mestre va fer fotos de flors i plantes que vam trobar pel camí. Alguns nens i nenes en van agafar, però és millor no agafar-les. Vam anar paral·lels al riu tot el camí, menys a l’hora d’esmorzar i a l’hora de dinar. Pel camí vam veure un molí de Sant Quirze de Safaja i després un altre que es diu el molí de Llobateres. Aquest darrer molí es troba a la serra de les Planes, al sud del terme de Sant Quirze de Safaja, a la vora dreta del Tenes. Se l’ha conegut també pels noms de molí de Centelles, de la Torre i molí de Fontubal.
Baixada a peu fins a Riells
Quan vam acabar d’esmorzar érem al molí de Llobateres i ens vam posar a caminar en direcció Riells. Va ser un camí llarg per dins del bosc, però vam aguantar tots. Hi havia el riu Tenes més avall del camí, però gairebé no es veia perquè hi havia molts arbres i vegetació.
Quan vam arribar a
Havent dinat vam estar jugant molta estona fins que vam marxar. Tots junts sense separar-nos gaire, vam anar fent camí fins a Riells, que era el lloc on ens esperava l’autocar. Tot el camí fins a l’autocar va ser per una carretera de terra. Quan venia un cotxe el Ramon i
- COTXE !!!!!
I tots ens arrambàvem bé a la vora.
Vam caminar força però va ser un excursió ben divertida.
Curiositats del temps
El dia 20 de març de 2007 vam anar a Sant Miquel del Fai. Vam anar pel bosc i, quan vam tornar per anar a la Pineda de Riells, feia molt de fred. El temps que feia era molt curiós, perquè va nevar una miqueta però no hi havia núvols i feia sol. El professor ens va dir que la neu que queia venia de les muntanyes del Pirineu, que allà estava nevant i el vent havia portat la neu fins a nosaltres. Els nens i nenes es pensaven que eren pètals de les flors dels arbres però al final vam veure que eren volves de neu. Alguns nens i nenes van tocar la neu que queia i van dir que era gelada. Ens vam sorprendre molt i alguns dèiem:
- Ooooooh, neva!!!
Altres no s’ho creien i deien:
- Apa, això no és neu, són flors que s’emporta el vent!
Però vam poder comprovar que es desfeien quan tocaven la pell, era neu.
Azahara Romero i Irene Expósito
El curs alt del riu
El pas per Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai és un lloc turístic que s’hi pot anar els dies festius. La gent pot passar per sota el saltant del Tenes i visitar el monestir, que és un lloc on vivien els monjos. El monestir té una església que es troba dintre d’una roca buida per dins que només té una paret d’obra on hi ha l’entrada.
Dintre de l’església de Sant Miquel del Fai hi ha la còpia d’una espasa la qual diuen que s’havia fet servir per matar el dimoni. La de debò està exposada en un museu. També hi ha una zona on s’expliquen contes sobre aquest lloc. La història parla d’un ratpenat que viu en una cova de per allà. La cova es pot visitar i, de tant en tant, es pot veure un ratpenat que surt volant.
Helena Paricio i Núria Masclans
El Tenes: aprofitament de l'aigua
Baixant de Sant Miquel de Fai cap a Riells vam veure una central elèctrica vella. Quan funcionava la central elèctrica era un lloc on arribava un tub de ferro que baixava de la muntanya i que portava l’aigua amb molta força. Arribava allà i picava molt fort. Així feia girar molt de pressa unes màquines que feien electricitat.
També hi ha altres maneres d’aprofitar l’aigua, una és el turisme. El turisme és quan la gent va a veure les coses que tenen algun valor, que són importants o boniques. L’aigua allà dalt és cristal·lina i molt neta, per això la gent hi va a veure-la i també a veure el salt de l’aigua de Sant Miquel del Fai.
Una altra manera d’aprofitar l’aigua és per regar i per les cases. La gent la fem servir i l’embrutem. Els qui s’encarreguen de les depuradores, si l’aigua baixa bruta, la netegen i la tornen al riu.
Inés Manchón i Aylén Rita
Contaminació del riu i de l'entorn


A algun lloc al costat del riu hi havia deixalles: ampolles de vidre, bosses de plàstic i llaunes.
La meva opinió és que m’agrada molt trobar els llocs nets i l’aigua del riu neta, així m’hi puc banyar. És important no llençar res al riu ni al bosc. Les plantes i els animals estaran també contents. Quan és brut s’han de recollir les coses i netejar.
Lluís Moa
L'aigua era neta, però tenia una mica d'escuma.
Llençar coses al bosc no és un comportament adequat, perquè tots volem que el bosc estigui net i que hi hagi plantes i arbres que no estiguin espatllats.
A la font de la Pineda de Riells també hi havia brutícia i moltes ratllades a l’escorça del plàtan monumental que hi ha en aquell lloc. El rètol que parla d’aquest arbre també estava molt guixat i brut, el podeu veure a la foto.
A ningú no li agrada trobar els llocs d’aquesta manera, per tant ens hem d’esforçar per no deixar coses escampades i mantenir bé els llocs.
divendres, 2 de març del 2007
Arriba la Vella Quaresma
Abans, ja fa temps, durant els dies de Carnestoltes la gent menjava molta carn, sobretot de porc. Després un cop passat el dimecres de cendra, la gent menjava tan poc com podia, això vol dir que feien dejuni. El dejuni durava fins que a la Vella Quaresma ja no li quedaven cames perquè les hi havien tret totes. Com que te set cames i cada cama dura una setmana, la Vella Quaresma dura set setmanes: des del dimecres de dendra fins a setmana santa.
dijous, 1 de març del 2007
Treballem amb retoladors




Són molt bonics i els hem penjat al passadís.
Aquesta setmana hem fet un altre treball amb retoladors. Es tracta d'un treball de linies. Havíem d’escollir tres figures, dibuixar-les i després ampliar-les, tot fent ratlles amb retoladors de tots colors. Aquest segon treball, el de les figures, ha estat més original i ens ha agradat més perquè és molt alegre.
Pol Guerra
dilluns, 19 de febrer del 2007
Ballada de Carnestoltes a l'Escola

La primera dansa que vam ballar va ser "El sabater", després vam ballar la del "Jan Petit" i així vam anar fent.
Quasi tots els nens i nenes portaven mocadors, com havia manat el Carnestoltes. Els mocadors donaven color i el pati era ben bonic. Vam ballar tantes danses que al final tots estàvem cansats i fèiem el que podíem. Les últimes danses van ser molt ràpides i l’última de totes va ser molt divertida, perquè els nens entraven a dins de la rotllana i tornaven al seu lloc, després les nenes feien el mateix: cap a dins i cap a fora. Aquesta dansa es deia la "Dansa russa" i tenia una cançó que deia així:
"Ballarem una dansa russa,
no la sabem, ens la inventarem"
Ens vam cansar de tant ballar però va ser una tarda molt divertida.
Sara Garcia i Aroa Espel
Dijous gras
A l’Escola, per celebrar el Dijous Gras, a la tarda no vam fer classe i vam anar al bosc a berenar. Es podia portar truita de botifarra, entrepà de truita o bé coca de llardons. Ens vam posar en rotllana i vam començar a menjar. Després de menjar vam anar a jugar, cadascú al que va voler. Al cap d’una bona estona vam anar a la classe i vam marxar. Va ser una tarda ben diferent de les altres.
dimecres, 14 de febrer del 2007
Carnestoltes a l’Escola
Tots els nens i nenes hem anat corrents cap a la font, hem mirat les baranes del balcó i hem cridat el Carnestoltes. Tot seguit s’han presentat: el Carnestoltes, la Tina i la Carnestoltina. Ens han saludat i ens han dit les tres consignes: una per dimecres, una per dijous i una altra per divendres. Ara les anunciarem tal i com ells ens les van anunciar a nosaltres:
“Si dimecres no vols destacar
mil collarets t’hauràs de posar”
“Si dijous l’atenció no vols cridar
els cabells t’hauràs de pintar”
“Si el divendres vols ballar,
molts mocadors t’hauràs de penjar”.
Així ens les van anunciar. Abans d’anar-nos-en cap a la classe ens van tirat un coet de serpentines de molts colors.
Treballem el fang


Avui estem a 26 de febrer i hem fet els cistells de fang, aquí els teniu!
Cada dilluns a la tarda fem una classe de plàstica. Com que la pasqua s’acosta, als de 4t ens toca fer un cistellet de pasqua. Però de moment estem fent pràctiques: l’altre dia vam fer un gat que s’assemblava molt a un cuc i aquesta setmana hem fet un cendrer de fang. A tots ens costa una mica això del fang, però en el fons ens ho passem bé.
La mestra ens proposa unes activitats molt divertides. La majoria de nens i nenes ho fan molt bé, però igualment necessitem que la mestra ens ajudi una mica. Al cendrer li hem fet detallets i ha quedat molt xulo.
També ens ha dit que dintre del cistell hi posarem palla i ous de pasqua pintats de colors. El pròxim dilluns ens tocara fer el cistellet, i ara només ens queda esperar a veure com ens queda.
dimarts, 13 de febrer del 2007
Excursió al castell de Montbui
dissabte, 10 de febrer del 2007
El castell de Montbui
Quan vam arribar vam jugar una mica i per cursos vam anar pujant per veure les restes del castell que estava en ruïnes. Havia caigut el sostre i llavors havien anat caient també les parets molt a poc a poc.
Abans els castells eren com una mena de refugi per quan hi havia guerres. Als castells hi vivien els senyors amb els seus soldats. Aquest castell es diu així perquè fa molts anys hi va viure una família molt important i poderosa que de cognom es deia Montbui. El primer d’aquesta família es deia Bernat de Montbui. D’aquí ve també el nom del castell i també el de Caldes de Montbui.






dijous, 8 de febrer del 2007
Aules noves a l’Escola
A l’Escola cada any venen nens nous. Aquest any n’han vingut molts i han hagut de separar els grups de les classes de 4t. N’hi havia dos i n'hi ha tres. Ara hi ha: 4t A, 4t B i 4t C.
A tot quart han vingut 10 nens i nenes nous de diferents escoles. Com que han vingut tants nens nous, mentre que nosaltres érem de vacances de l’escola, han fet dues aules noves a la pista vella. Han hagut d’ocupar un tros d'aquesta pista, situada a la part de darrera de l’escola, i una mica de bosc. Aquest lloc, que es diu la pista vella, és el que fan servir els nens i nenes des de segon fins a quart per jugar a l’hora del pati.
El mòdul nou té dues classes, una és de P-4 i l’altra és de 4t. També hi ha dos lavabos, un per a cada classe. A més hi ha una aula molt petita que la fan servir les mestres d’Educació Infantil per despatx.
A nosaltres ens agrada molt aquesta nova aula, perquè així les classes són més amples i tenim més espai per fer activitats. A més el tros que han tret de la pista vella és molt petit i la pista gran continua estant igual.
Inés Manchón i Sara Garcia